Soutěže v Mýtě 5. – 6. 5. 2018

Ve dnech 5. – 6. 5. 2018 se na letišti AMG Mýto (okr. Rokycany) uskutečnily s laskavým svolením šéfa letiště Miloše Petrboka dvě soutěže RC historických modelů.

Sobotní soutěž uspořádal Petr Svoboda. Zúčastnilo se zhruba 15 modelářů, z nichž někteří vážili i značnou porci kilometrů. Naopak někteří téměř místní se ani nepřišli podívat. Jev, který stále výrazněji pociťujeme…. .

Sobotní soutěž svedla dohromady modely se spalovacím motorem i elektry. Kdo odlétal hned ráno v kat. Elektroruber, mohl pomýšlet na stupně vítězů. Ranní termika opravdu v tomto období funguje do cca. 10 hodin ráno, pak už je počasí dosti turbulentní. V „elektrogumácích“ rozhodl o vítězství těsným, jen o 4 sekundy lepším výsledkem, Franta Brož. Kategorie OPEN, nebo podle našich pravidel ELOT, se stala kořistí Květoslava Štorka s modelem KL-61, zaznamenal ale jen jedno desetiminutové maximum. Druhý Josef Hejsek zaznamenal také jen jedno maximum. Svědčí to o tom, že počasí soutěžícím nejen v těchto kategoriích úplně nepřálo. Foukal vítr, který se často měnil co do intenzity i směru. Sluníčko však intenzivně opalovalo. Novinkou letošní sezóny je kat. OTVR – Elektrovětroně, která se jako zkušební bude létat i na letošním ME v Maďarsku. Jedná se o původní větroně, kdy k dosažení výšky slouží vepředu zamontovaný elektromotor se sklopnou vrtulí, který je po dosažení výšky 100 m odstaven výškoměrem. Hned po zveřejnění pravidel si ji u nás získala několik zájemců, a v rámci SAM 95 se letěla podruhé, kdy premiéru si odbyla na soutěži v Lánech. Tentokrát zvítězil Květoslav Štorek s Perseusem, celkem létalo 6 modelů.

Ostatní kategorie již byly doprovázeny „hlukem a smradem“ ze spalovacích motorů. Naše parádní kategorie Nostalgie 60 se stala kořistí pro Jardu Netáhla s Vegou 7 před dalšími třemi závodníky. Pro kategorie OTMR-AB a OTMR-C byla tato soutěž úvodní v seriálu „Pohár OTMR“, kdy budou započítávány výsledky celkem 4 soutěží. V menší OTMR – AB létaly jen tři modely, kdy další tři přihlášení neodstartovali pro technické problémy. Zvítězil Luboš Zalabák s Antaresem. Ve větší OTMR-C odlétalo dokonce 7 modelů z přihlášených devíti. Výkony byly velmi dobré, vítěz Petr Hrubý zaznamenal 2 x osmiminutové maximum!

Nejlepší tři v každé kategorii na závěr obdrželi diplom a věcnou cenu. Poděkování patří především časoměřičům a cateringu.

Hned další den následovala další soutěž, kterou tentokrát pořádal Miroslav Dvořáček. Na programu byly tentokrát jen „spalováky“. Vítr bohužel po celou dobu soutěže vanul výrazně silnější než v sobotu, a tak byly výkony i účast slabší. V kategorii OTMR-AB byl zaznamenán jen jeden platný let, kdy ostatní odstoupili kvůli technickým problémům nebo obavám o model. Pořadí tedy nebylo vyhlašováno, a u této kategorie tedy nebyly uděleny žádné body do pohárové soutěže. V kat. OTMR-C jsme byli opět svědky zajímavých výkonů, kdy znovu zvítězil Petr Hrubý, a to s jedním nalétaným maximem. V kat. NMR odlétalo 5 soutěžících, zvítězil Gustav Bulín se Stomperem. Model pro kat. Texaco se zúčastnil jen jeden, Jiří Veinfurt s Lanzo Bomberem předvedl s ohledem na počasí slušný výsledek. Také zajímavá novinka, kat. Antic Texaco, utrpěla počasím. Létali jen dva soutěžící, vítězství si odnesl Michal Tesař s Playboyem Sr.

Vítězové obdrželi medaile a věcné ceny, dostalo se i na časoměřiče.

MD


VÝSLEDKOVÁ LISTINA Historici – Mýto 5.5.2018

VÝSLEDKOVÁ LISTINA Historici – Mýto 6.5.2018