Odešel Domenico Bruschi

Vážení, na našem webu přinášíme správy jak veselé, tak ty smutnější. Tentokráte přišla ze zahraničí.

24.7.2022, ve věku 85 let odešel Domenico Bruschi zvaný „Nick“ či „Nini“. Muž, který byl dlouholetým předsedou SAMu v malé republice San Marino.

Někteří jej pamatují z Euro Champs, tedy Mistrovství Evropy historických modelů. Tento podnik zakládal a aktivně se jej zúčastnil. Také si jej pamatujeme z působení v Evropském SAMU (někteří dokonce říkají, že více naslouchal Italským zástupcům SAMu než komukoliv jinému).  Přesto to nemění nic na tom, že tento muž modelařinou žil a to především tou historickou. A nejen to.

Nick Bruschi se narodil v New Yorku 6. listopadu 1936. Jeho rodina se v roce 1940 přestěhovala do North Bellmore na Long Islandu, kde mohl vidět a slyšet řev Wildcatů a dalších válečných strojů z nedalekých továren Grumman a Republic. Byly to pro něj vzrušující roky kdy často jezdil na kole, aby se zblízka podíval na startující bojové stroje.

Nick postavil svá první letadla ze stavebnic malých gumových modelů za deset centů. Kupoval časopisy Model Airplane News, Flying Models a Air Trails a ty se staly součástí jeho modelářského učení. V oblasti nebyl žádný klub, takže většina jeho pokynů pro stavbu modelů letadel pocházela z těchto časopisů. Spřátelil se se staršími kolegy létajícími volné motorové modely  a s upoutanci na nedalekém poli.

Nickovy první motory nebyl nikdy schopen nastartovat, dokonce ani s pomocí svého otce. Koupili si zážehový motor Bullet v hobby obchodě a jeho matka ho i s „tím hlučným, smradlavým motorem“ vyhodila ze sklepa do garáže, když jej konečně nastartoval. Bullet poháněl jeho první modely, Spearhead Jr. a Wilco, a přežil mnoho havárií.

V roce 1948 se rodina Bruschiových vrátila do svého původního domova a od té doby měl Nick dvojí občanství, v USA, zemi jeho narození, a v Republice San Marino, v zemi svých rodičů. Nickovi netrvalo dlouho a našel další modeláře poblíž svého nového domova. Jednoho dne ho jeho otec odvezl do nedalekého bývalého vojenského pásu v Rimini, kde se konala soutěž kluzáků mezi krátery po bombách na letišti. Zastavili soutěž, aby sledovali jedenáct let starého „Americanito“ s motorovým modelem. Model odstartoval, udělal obrovskou zatáčku a zřítil se. Otec mu řekl, aby se nebál, že postaví další.

A skutečně Nick postavil, létal a soutěžil s mnoha dalšími modely letadel. Svou první národní soutěž absolvoval v roce 1952, ve věku patnácti let a umístil se na čtvrtém místě v Gas Free Flight. Létal také upoutané modely a založil GAS Falchi Flying Club, jemuž dlouhá léta předsedal. V roce 1988 se stal Mezinárodním šampionem v maketách v Miláně a ve stejném roce vyhrál modelářský turnaj Coppa Italia.

Nick byl prezidentem Národního olympijského výboru San Marina v letech 1981 až 1988. Bývalý prezident Národního olympijského výboru byl také prvním ze zakládajících členů Federace časoměřičů San Marina, kterou nějakou dobu řídil.

Domenico Bruschi sehrál zásadní roli při založení Small States Games, které inauguroval v San Marinu v roce 1985.

V roce 2018 byl Bruschi, několikanásobný evropský šampion, zařazen do „Síně slávy“ SAM.

Čest jeho památce!

Jiří Hloušek

Zdroj SAM a https://europe-cities.com/2022/07/25/san-marino-says-goodbye-to-domenico-bruschi/